Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

για το χλώριο στο νερό, από το Έθνος


Φάρμακο και... φαρμάκι
Η υψηλή περιεκτικότητα του νερού κάθε χρήσης σε απολυμαντικό χλώριο ή στα παράγωγά του, μπορεί να προκαλέσει από απλές ευπάθειες μέχρι καρκινογενέσεις

Δίκτυα διανομής νερού παμπάλαια ή ελαττωματικά. Απόβλητα και αποχετεύσεις που βρίσκουν τον τρόπο να εισέλθουν στους αγωγούς πόσιμου νερού. Πηγές και λίμνες που μολύνονται από τοξικά, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Πολλές φορές αυτά που διαβάζουμε για την περιεκτικότητα του νερού σε επικίνδυνες ουσίες και μικρόβια μας κάνουν να ανατριχιάζουμε. Συνήθως η άμεση αντίδραση σ' όλα αυτά είναι η χλωρίωση του νερού.
Δυστυχώς όμως, το φάρμακο μπορεί να μεταβληθεί σε φαρμάκι, γιατί η διεθνής βιβλιογραφία, οι οικολογικές οργανώσεις και πολλές εξειδικευμένες μελέτες, θεωρούν ότι η περιεκτικότητά του στο νερό που πίνουμε ή στο νερό του ντους ή του μπάνιου, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα βακτηρίδια και τους μύκητες, αλλά παράλληλα ερεθίζει τα μάτια, τον λαιμό, το δέρμα και τους πνεύμονές μας.
Αυξημένοι κίνδυνοιΜακροπρόθεσμα επίσης, η επίδραση του χλωρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό σχηματισμό ελευθέρων ριζών, σε ευπάθεια που μπορεί να αυξήσει το ποσοστό γενετικών μεταλλάξεων, δυσκολία στο μεταβολισμό των τροφών, ερεθισμό των βλεννωδών μεμβρανών, βρογχόσπασμο και αρτηριοσκλήρωση.
Το χλώριο και τα υποχλωριώδη χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως απολυμαντικά στο πόσιμο νερό, στις πισίνες, καθώς και στην επεξεργασία λυμάτων.
Βεβαίως, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, σύμφωνα δηλαδή με τις προδιαγραφές που έχουν ορίσει οι Διεθνείς Οργανισμοί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η κακή εφαρμογή του χλωρίου και των υποχλωριωδών όμως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία όλων και γι αυτό οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή.
Υπάρχει ελαφρά αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και ενδεχόμενος καρκίνος του παχέος και του λεπτού εντέρου σε όσους κάνουν μακροχρόνια χρήση χλωριωμένου νερού (τα στοιχεία είναι από National Research Council «Chlorine and Hydrogen Chloride» και World Health Organization «Εnvironmental Health Criteria: Chlorine and Hydrogen Chloride»).
Η αύξηση του κινδύνου είναι περισσότερο εμφανής στους μη καπνιστές (αυτό συμβαίνει γιατί το κάπνισμα από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των καρκίνων, άρα η επίδραση της χλωρίωσης, αν και σίγουρα είναι υπαρκτή, είναι δύσκολο να ανιχνευθεί).
ΠροφυλάξειςΓια την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η παρακράτηση του χλωρίου τη στιγμή που εξέρχεται από τη βρύση. Η αγορά προσφέρει πολλές λύσεις, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 35 και να φθάνουν τις μερικές χιλιάδες ευρώ για τα ολοκληρωμένα επαγγελματικά συστήματα.
Φυσικά, όλες οι πόλεις ή συνοικίες, δεν έχουν το ίδιο ποσοστό χλωρίου.Ενα απλό τεστ για να σχηματίσετε μια εικόνα για το νερό της περιοχής σας είναι να αγοράσετε ένα μικρό μπουκαλάκι «οτολιδίνης», η οποία λειτουργεί σαν αντιδραστήριο στο χλώριο, και να ρίξετε 10 σταγόνες σε ένα ποτήρι με νερό της βρύσης. Εάν υπάρχει χλώριο, αμέσως το χρώμα του νερού θα αλλάξει και θα γίνει κίτρινο.
Απολύμανση του νερού από μικρόβια ή άλλες επικίνδυνες ουσίες με τη διαδικασία της χλωρίωσης είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας, όταν όμως δεν γίνεται σωστά κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

Από την εφημερίδα Έθνος στις 29/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: