Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

καταστροφή των καλλιεργειών- αποζημιώσεις αγροτών

Εμφανείς είναι πλέον οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα  κατά την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου στον κάμπο του Τυχερού.


Παρά την πλημμύρα οι αγρότες της περιοχής μας κατάφεραν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους έστω και  με όψιμες σπορές, πλην όμως με μεγαλύτερο κόστος (περισσότερες μηχανικές εργασίες για προετοιμασία σποροκλίνης).
Στη θεομηνία του χειμώνα ήρθε να προστεθεί και η έντονη βροχόπτωση του Ιουνίου όπου ξαναπλημμύρησαν πολλές εκτάσεις με τις καλλιέργειές τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθεί και πάλι το κόστος καλλιέργειας, με τις συχνότερες επεμβάσεις για φρεζαρίσματα και ενέργειες αναμόχλευσης του εδάφους για τον καλύτερο αερισμό των πληγέντων πλέον καλλιεργειών καθώς επίσης και περισσότερες εφαρμογές για την αντιμετώπιση των διαφόρων προσβολών.
Επίσης τα προβλήματα μεγεθύνθηκαν με τους παρατεταμένους καύσωνες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και υψηλή σχετική υγρασία
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η έντονη προσβολή από το πράσινο σκουλήκι ειδικότερα στο βαμβάκι από την δεύτερη γενεά.
Συνέπεια όλων των παραπάνω  η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή της παραγωγής των αγροτών.
Η μόνη ελπίδα τους πλέον  είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το εισόδημά τους.
Οι  κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την περίοδο των πλημμυρών, υποσχέθηκαν αποζημιώσεις για μείωση παραγωγής για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν. 
Οι  εκτιμήσεις των ζημιών από την πλημμύρα της 5ης Ιουνίου γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και η αγωνία των καλλιεργητών αυξάνεται.  
Ας δουν λοιπόν οι αρμόδιοι με την απαραίτητη ευαισθησία το τεράστιο πρόβλημα των αγροτών της περιοχής μας γιατί η ζημία είναι τόση μεγάλη που θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειες των αγροτών με κοινωνικές προεκτάσεις
Ελπίζουμε να υλοποιηθούν  οι δεσμεύσεις   για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις όλων των παραγωγικών κλάδων
Επίσης λόγω ανωτέρας βίας οι αγρότες ζητούν  την κατάργηση του πλαφόν στην παράδοση του βαμβακιού, ώστε  να  μπορέσουν να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.
Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χατζηαντωνίου ανέφερε στις 10/09/2010 στα τοπικά κανάλια   πως οι ζημιές από την πλημμύρα θα πληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!
θα περιμένουμε.
δείτε ένα μέρος από τις δηλώσεις του στο ΘΡΑΚΗΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: