Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Aρκούδα ζει στην Ελλάδα…ερωτεύεται στη Βουλγαρία!

Διασυνοριακή αρκούδα" κάνει βόλτες και περνάει ανενόχλητη τα σύνορα από την ελληνική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, προς τη βουλγαρική, περήφανη και πιθανόν ερωτευμένη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη των βουλγάρων επιστημόνων και παρατηρητών».Τα παραπάνω είπε στη «Γνώμη», στην καρδιά του δάσους της Βουλγαρίας, όπου τον συναντήσαμε ο πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Σιλιβριάκ, κ. Κωσταντίν Χατζίνσκι, ο οποίος μας μίλησε για το διασυνοριακό σχέδιο δράσης για τη διατήρηση της Αρκούδας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PHARE CBC Βουλγαρίας Ελλάδος. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με την Ελλάδα, και με ομίλους που έχουν σχέση με το θέμα. Δουλέψαμε για την προστασία της αρκούδας από κοινού. Μετρήσαμε τις αρκούδες, αφού καταφέραμε πρώτα να τις φέρουμε κοντά μας για να τις τοποθετήσουμε GPS στο λαιμό. Αυτό το κάναμε, για να μπορούμε να παρακολουθούμε πού βρίσκονται, πού περπατάνε, πού κοιμούνται. Στόχος μας είναι, να αποφύγουμε τις συναντήσεις των ανθρώπων με τις αρκούδες, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Mόνο για την περιοχή που βρισκόμαστε εμείς, βρήκαμε είκοσι αρκούδες, ενώ από την ελληνική πλευρά έχουμε καταγράψει 10. Μια ελληνική αρκούδα έρχεται συχνά στη Βουλγαρία και μας επισκέπτεται.. Η δική σας αρκούδα δεν έχει GPS, αλλά έχει Ράδιο Σύστημα και την παρακολουθούμε όταν περνάει τα σύνορα», μας λέει.




Στην ερώτησή μας για ποιο λόγο η αρκούδα έχει αυτή τη συμπεριφορά και εάν το κάνει γιατί πιθανόν αναζητά σύντροφο ή είναι ερωτευμένη ο κ.Χατζίνσι χαμογελά και προσθέτει: «Δεν γνωρίζουμε γιατί έρχεται, μάλλον θα έχει τους λόγους της. Είναι εύκολο να το κάνει τώρα, γιατί δεν υπάρχουν σύρματα που να εμποδίσουν τη βόλτα που θέλει να κάνει και έτσι ελεύθερα περνάει χωρίς κανένα εμπόδιο… Εμείς, στο χώρο όπου ο πληθυσμός της αρκούδας βρίσκεται προσπαθούμε με δράσεις μας να τις κρατήσουμε. Για το λόγο αυτό φυτέψαμε δέντρα, κυρίως καρποφόρα, όπως αχλάδια, μήλα ή και φράουλες για να της προσφέρουμε φυσική τροφή και να την κρατήσουμε στην περιοχή της. Το πρόγραμμα λειτουργεί για τρία χρόνια, ενώ βάλαμε και ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας για τις μέλισσες, σε 40 περιοχές που έχουμε πληθυσμό μελισσών», καταλήγει.



Τι είναι το πρόγραμμα



Το σχέδιο καταρτίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανάπτυξη της Διασυνοριακής Συνεργασίας ως Βάση για την Αποτελεσματική Διατήρηση του Πληθυσμού και των Βιοτόπων της Καφέ Αρκούδας στην περιοχή της Δυτικής Ροδόπης» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο προγράμματος PHARE. H επικεφαλής οργάνωση για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Silivrak με εταίρους την Ελληνική ΜΚΟ «Καλλιστώ» και το Δήμο του Σμόλυαν.



Το σχέδιο καλύπτει την περιοχή της Δυτικής Ροδόπης την Περιφέρεια Σμόλυαν και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και συγκεκριμένα τη Νομαρχία Δράμας και τους δήμους Παρανεστίου Σιδηρόνερου και Κάτω Νευροκοπίου.

  http://www.telegramm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: